Tips untuk Percutian ke Pemula Khas Bali Membuat Jalan Yang Menyenangkan

  1. Cari masa yg tepat

Sebelum mendesain percutian ke Bali, kita mesti tahu demam isu serta masa yg cocok untuk melawat Bali. Ini penting untuk penyelidikan sebelum membeli tiket perjalanan. Kerana semua ini juga boleh mensugesti harga penginapan semacam tiket penerbangan, hotel serta lain-lain.

Antara April serta September merupakan masa paling baik kerana ia tergolong demam isu kering. Pada bulan ini, pantai biasanya bersih serta suhu hampir stabil. Kadang-kadang hujan, namun hanya berbagai kali.

Baca juga : Nusa Penida Tour Packages dan Nusa Penida Tour

Masa yg paling sibuk alias tak jarang dikenali sebagai High Season merupakan di bulan Julai serta Ogos. Oleh kerana ramai pelancong asing yg datang di bulan ini. Kerana di negara mereka, ada budaya yg dipanggil Summer Holiday yg membolehkan orang-orang ramai mengambil cuti dalam dua bulan. Dalam tempoh dua bulan ini, harga penginapan biasanya melambung tinggi.

  1. Hotel serta Penginapan Tempat.

Tempah hotel alias vila sebelum pergi. Bagi pelancong yg pertama kali ke Bali, biasanya mereka akan berangkat ke selatan Bali. Kawasan-kawasan semacam Kuta, Legian, Seminyak serta sekitarnya. Kerana itulah di mana sentra pelancongan Bali adalah.

Di daerah itu tersedia tak sedikit penginapan. Dari mahal (mewah) serta yg murah. Laraskan belanjawan yg kalian ingin gunakan. Di daerah Kuta, tersedia tak sedikit hotel hotel bintang dengan pelbagai kemudahan di dalamnya. Seperti adanya kolam renang, di mana GYM, Restaurant, serta Bar, telah bersedia untuk memanjakan kalian pada waktu percutian anda.

Jika kamu mencari budget harga 400 ke bawah, di daerah poppies 1 serta 2, daerah Tuban, sampai jalan Bakung sari tak sedikit tersedia. Di daerah ini tersedia tak sedikit tempat tinggal di gaya Guest Houses.

  1. Pengangkutan

Untuk melawat Bali tersedia berbagai pengangkutan yg boleh dicapai. Itulah tanah serta udara. Laluan terpantas serta paling mudah merupakan dengan memakai kapal terbang. Laluan tanah boleh memakai bas.

Untuk maklumat harga, sila semak laman web perkhidmatan pengangkutan laman web. Saya tak bisa membahas segala-galanya kerana harga semua berbeza. Untuk pesawat dari Jakarta, paling terjangkau merupakan 600 ribu 1 arah bergantung pada pesawat.

jika bas dari Jakarta berharga 450 ribu. Lebih baik apabila kalian ingin naik kapal terbang, memesan tiket kapal terbang dari jauh, mungkin harganya lebih murah.

  1. Sewa Motorbike alias Kereta

Pada masa ini, tersedia tak sedikit motosikal serta kereta yg mengisi jalan di Bali. Kesesakan lalu lintas tak jarang tak bisa dielakkan. Terutama semasa rehat serta orang-orang pulang dari kerja. Maka dari itu, para pelancong bila ingin jalan jalan di Bali, sebaiknya menyewa motor agar lebih mudah serta cepat untuk mengekspore pulau dewata ini.

Tetapi apabila kalian datang bersama keluarga alias kumpulan, penyewaan kereta persendirian akan menjadi lebih baik. Atau menyewa kereta pada masa yg sama dengan pemandu akan lebih baik. Kerana pemandu tahu lebih tak sedikit mengenai jalan-jalan di Bali serta dijamin tak akan hilang. Dan juga pemandu boleh mengesyorkan tempat pelancongan serta restoran yg sesuai dengan citarasa serta impian anda.

5 Kuliner

Pelbagai tipe makanan khas semacam tempatan, nusantara, alias asing juga tersedia di sini. Dari mahal serta murah. Bila kamu ingin mencari makanan yg halal, cadangkan saya carilah warung warung semacam restoran kuliner Padang, Baso, serta mie ayam, serta restoran umum yg menjual makanan khas jawa misalnya.

  1. Adat di Bali

Di Bali, kalian akan mendapati tak sedikit persembahan dalam bentuk bunga serta sejenisnya yg diletakkan di atas kotak yg dibangun dari kelapa kuning. Biasanya di letakkan di depan pintu masuk, depan gerbang, di tepi jalan raya, alias daerah kawasan yg tak jarang di lalui tak sedikit orang-orang orang.

Kerana persembahan ini tak jarang dilihat diletakkan di kawasan-kawasan yg tak jarang kita lalui, tak sedikit soalan apakah apabila kita melangkah dengan cara tak sengaja alias merosakkannya? Mereka biasanya bertolak ansur apabila kalian tak sengaja melangkah.

Tetapi apabila kalian melepaskannya dengan cara tak sengaja di hadapan seseorang yg meletakkan persembahan, kalian hanya mengatakan “Maaf”. Rakyat Bali memiliki toleransi yg sangat tinggi. Dan apabila kalian berada di Bali, menghargai budaya istiadat tempatan.

Sekiranya kalian ingin melawat semacam kuil alias tempat yg disucikan, sentiasa memakai pakaian yg sopan. Atau apabila kalian memakai celana pendek, pakai kain alias sarong. Biasanya disediakan di tapak-tapak pelancongan yg dibersihkan. Terutama bagi wanita, apabila kalian datang sebulan, jangan masuk ke kuil alias tempat yg disucikan.

Itulah tip percutian ke Bali untuk pemula agar jalan itu menyeronokkan yg butuh kalian perhatikan. Eits, apabila kalian ingin mengucapkan terima kasih di Bali, katakan saja “Suksme”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *